çiçek ara sepet

Zahmetsiz, Dayanıklı ve Havalı: Kaktüsler

 

Kaktüsler dışarıdan bakıldığında diğer bitkilere ya da çiçeklere göre daha az dikkat çekici görünür. Hatta kimilerimiz için kaktüsler kaba görünüme sahiptir. Fakat uygun zaman gelip de çiçek açtıklarında bu fikrimizi gözden geçirmemize neden olurlar. Aslında kaktüsler, kendine özel estetiğiyle bulunduğu ortama farklı bir güzellik katar.

Bu yazımızda kaktüslerin eşsiz dünyasına adım atıyoruz ve kaktüsler hakkında tüm merak edilenleri yanıtlıyoruz.

Kaktüs nedir ile başlayalım...

Yaklaşık 2 bin farklı çeşidi olan ve sukulent ailesinden gelen kaktüs bitkileri, oldukça popüler bir çöl bitkisidir. Kaktüsler Kuzey ve Güney Amerika’da, Kanada’nın ve Afrika’nın da bazı bölgelerinde yetişir. Kaktüsler çöl şartlarında yetişebilecek özel bir yapıya sahiptirler. Kalın derileri ile su kaybını minimum seviyeye indirirler. Tabii tüm bu bahsettiklerimiz hepimizin ilk aklına gelen saguaro kaktüsü ile ilgili. Kaktüsler çok farklı boyut ve formalarda bulunabiliyor ve ufak bir saksı da dahil olmak üzere çoğu ortamda yetişebiliyor.

Kaktüsler dayanıklı bir yapıya sahiptirler

Kaktüslerin aslında bir çöl bitkisi olduğundan bahsetmiştik. Doğal olarak hayatta kalmalarını kolaylaştıracak şekilde adaptasyon geçirmeleri söz konusu. Bu noktada bir kaktüsün dış yüzeyini incelediğimizde mumsu bir yapıya sahip olduğunu görürüz. Bu da onları zor iklim şartlarına karşı dayanıklı kılar. Anavatanı kurak iklimler olan bu bitkinin, vücudunda depoladığı suyu idareli kullanması gerekir. Tam da bu noktada         gövdesindeki dikenler, kuşların ve böceklerin bu suya ulaşmalarını engeller. Kök yapısıyla da bulunduğu yüzeydeki suyu hızlıca emme özelliğine sahiptir.

Çiçek açmak onlar için zordur

Kaktüslerin gövdelerindeki suyu verimli tüketmeleri gerekir. Bu sebeple bu konuda da diğer bitkilerden farklılaşırlar ve gündüz değil, gece çiçek açarlar. Çünkü gündüz saatlerinde gözeneklerini açarlarsa, dokularında tuttukları suyun çoğunu kaybederler. Sarı, kırmızı, pembe, beyaz renklerde görebileceğimiz bu çiçekler genellikle bir gün, bazense birkaç haftaya kadar kalabilir.

Evde kaktüs bitkisi bakımı

Fazla sulamaya ve bakıma ihtiyaç duymayan kaktüsler, zahmetsiz oldukları gibi bulundukları ortama değişik bir hava da katar. Çok sık sulamanız halinde çürüyebilen kaktüsleri doğrudan güneş ışığı alan bir noktada konumlandırmak onlar için sağlıklı olacaktır. Kapalı ortamlardaki kaktüslerin ayda bir sulanması yeterlidir. Toprağını ise iki yılda bir yenileyerek uzun ömürlü olmalarını sağlayabilirsiniz.

Buradan RIBBON'ın tüm sukulent / kaktüs ürünlerine ulaşabilirisiniz. 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


arama