çiçek ara sepet

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Tarihçesi

 

8 Mart tarihi yaklaşırken 8 Mart Dünya Kadınlar Günü tarihçesi hakkında birçok kişi bilgi almak istiyor. Çok kıymetli olan bu günün anlam ve önemi merak ediliyor. Siz de Dünya Kadınlar Günü hakkında bilgi almak istiyorsanız, doğru yerdesiniz! Bu yazımızda size bu özel gün ile ilgili tüm ayrıntıları vereceğiz. 

Yazımıza başlamadan önce Dünya Kadınlar Günü’nün çok eskiye dayandığını söylemekte fayda var. Bazıları, bu günün daha yeni kutlandığını düşünebilir. Ancak durum, böyle değil. Ülkemizde Kadınlar Günü, 1921 senesinden bu yana kutlanıyor. Peki, neden bugün var? Hiç düşündünüz mü? Bunun için Dünya Kadınlar Günü’nün hikayesine bakmamız gerekir. Fakat öncelikle yazımızda merak ettiğiniz konulara değinelim. Öyleyse, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü ne zaman?” sorusuna cevap vererek yazımıza başlayalım.

Dünya Kadınlar Günü Ne Zaman?

Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler’in kararıyla 8 Mart tarihinde kutlanan uluslararası bir gündür. Az önce değindiğimiz gibi bu tarihte kutlanmasının bir sebebi var. Bugün 8 Mart denildiğinde dünya kadınlarının bir mücadele günü olarak kabul ediliyor. İlk olarak 1977 yılında Amerika’da kutlanan bu gün zamanla dünya genelinde kutlanmaya başlamıştır.

Türkiye’de Dünya Kadınlar Günü 1921 senesinden bu yana kutlanıyor. Sadece 1980 darbesi döneminde 4 yıl boyunca bu gün kutlanmamıştır. Ancak 1984 yılından itibaren tekrar kadınlar günü kutlanmaya başlamıştır. Hatta günümüzde her geçen gün daha geniş kitlelere yayılır. Her yıl binlerce kadın bu günü kutlamaya devam etmektedir. Peki, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedir? Gelin hep birlikte bu sorunun cevabına bakalım.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Nedir?

Kadınlar Günü, 8 Mart tarihinde tüm dünyada kutlanan uluslararası bir gün olarak tanımlanıyor. Sosyal, siyasi, ekonomik yönden kadınların mücadelesi olarak da biliniyor. Kadın hakları hareketinde odak noktası haline gelmiştir. Kadınlar, haklarını kazanmayı 8 Mart tarihinde kutlar. 

Günümüzde gelişmiş ülkelerde kadın hakları konusunda olumlu gelişmeler yaşanmıştır. Ancak hala daha gelişmemiş toplumlarda bu eşitliğin sağlanamadığı bir gerçektir. Bu gün, tüm dünya kadınlarının da mücadelesinin günü olarak biliniyor. Tüm dünya kadınları, 8 Mart’ta eşitlik ve adalet için mücadelesine devam ediyor. Peki, kadınlar günü neden var? Şimdi merak ettiğiniz bu sorunun cevabını hep birlikte okuyalım.

Kadınlar Günü Neden Var? 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü tarihçe ve ortaya çıkışı, bugünün neden olduğunu anlamamız için bilmemiz gereken bir bilgidir. Daha sonra ayrıntısıyla değineceğimiz bu günün hikayesinden biraz bahsetmemiz gerekir. Öncelikle bugün, insani çalışma şartlarının olmadığı bir günden sonra kadınların haklarını aramak için başlattıkları greve dayanıyor.

İnsani çalışma şartları isteği, tüm işçiler için geçerliydi. Ancak o dönemde kadınlar erkekler gibi aynı şartlarda çalışsa bile az maaş alıyorlardı. İşte, tüm bunlardan sonra bir grev başladı ve sonunda 129 kadın hayatını kaybetti. 

Kadınlar Günü’nün neden olduğuyla alakalı sorunuza daha net cevap vermek için aşağıdaki maddelere bakabilirsiniz:

  • Kadınların toplumda daha eşit şartlara sahip olma mücadelesi
  • Kadınların iş hayatında erkeklerle eşit konumda olma isteği
  • Daha adil bir dünyada eşit haklara sahip olmak
  • Sosyal hayatta kadınların eşit olması

İşte yukarıdaki tüm sebepler bundan uzun zaman önce yaşanan bir olaya dayanıyor. Şimdi gelin, “8 Mart neden kadınlar günü?” sorusu için bu günün hikayesine bakalım.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Tarihçe ve Hikayesi

Dünya Kadınlar Günü hikayesi, tarih 8 Mart 1857 senesini gösterdiğinde başlıyor. Bu dönem, New York’ta bir dokuma fabrikasında 40.000 işçi çalışma şartlarının daha iyi hale gelmesi amacıyla greve başladı. Fakat devletin güçleri bu greve engel olmak için işçilere saldırdı. Ardından işçiler fabrikaya kilitlendi. 

Tek istekleri, iyi çalışma koşulları olan bu işçilerin grevi ise bir facia ile son buldu. Fabrikada bir yangın çıktı ve 129 kadın işçi bu yangın sonucunda can verdi. İşte bu ölümler yıllar sonra kadınların seslerini duyulmasının ilk kıvılcımı haline geldi.

Olayın hemen ertesinde kadınlar günü kutlanmadı. Sadece her yıl, ölen 129 kadın anılıyordu. 59 yıl sonra Danimarka’da gerçekleşen Uluslararası Sosyalist Kadınlar konferansında bu günün Dünya Kadınlar günü olarak kutlanması teklif edildi. 10 yıl sonra da günün adı “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak anılmaya başladı.

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


arama