çiçek ara sepet

Laleler Hakkında Az Bilinen 5 Gerçek

 

Hepimizin en sevdiği çiçeklerden biri olan laleler, bahar sezonunun sembolü adeta. Hayat dolu, neşeli renkleri ve biçimleriyle laleler sıklıkla hediye edilen çiçeklerden biri.

Laleler her ne kadar popüler ve bilinen çiçeklerden biri olsa da, aslında arka planda pek çoğumuzun bilmediği gerçeklere sahip. Biz de bu yazımızda, laleler hakkında az bilinen gerçeklere ışık tuttuk.

Lalelerin Anavatanı Orta Asya’dır

Laleler asıl olarak Orta Asya’nın vahşi doğasında, dağlarda ve çayırlarda yetişir. İlk olarak 11. yüzyılda İstanbul’da ekilerek yetiştirildiği düşünülmektedir.

Kısa süre içerisinde dönemin Osmanlı İmparatorluğu’nun bir sembolü haline gelen laleler, edebiyat, resim, müzik ve diğer sanat dallarında da önemli bir yer edinmiştir.

Laleler Mavi Hariç Her Renk Olabilir

Her zevke ve göze hitap eden, farklı renklerde lalelere aşinayız. Laleler sarıdan mora, beyazdan siyaha yakın koyulağa kadar geniş bir renk skalasına sahiptir. Bir renk hariç…

Mavi renkli lale görmek imkansızdır. Halihazırda diğer çiçek türlerinde de nadir görülen bir renk olan maviye yakın lila veya mor renkli laleler bulunur.

3000’den Fazla Lale Türü Vardır

 Laleler herkesin kolayca ayırt edebileceği bir görünüme sahiptir. Fakat bu yine de tamamının aynı göründüğü anlamına gelmiyor.

Şu ana kadar keşfedilen 75’in üzerinde farklı cinsi olan laleler, yaklaşık 3000 kadar da farklı türe sahip. Klasik kup şeklinin yanı sıra farklı formlarda ve biçimlerde de olabilen laleler kimi zaman çift de bulunabiliyor.

Laleleri Kestiğinizde Büyümeye Devam Ederler

Laleler hakkında bir diğer ilginç gerçek de, büyümelerinin önünü alamamanızdır.

Eğer bir buket lale satın aldıysanız fark etmişsinizdir, sağları her ne kadar kesilerek kısaltılmış olsa da boyu oldukça uzun görünmektedir. Bunun sebebi ise laleler güneşe oldukça duyarlıdır ve güneşle temas ettiklerinde hızla büyürler. Öyle ki geceleri, güneşin olmadığı saatlerde laleler çiçeklerini kapatır.

Laleler Yenebilir

Mutfakta harikalar yaratmayı seviyorsanız tariflerinizde lalelerden rahatlıkla yararlanabilirsiniz. Özellikle pasta, tatlılar ve kokteyllerde özgün bir tat yakalamak istiyorsanız laleler son derece işinize yarayacaktır. Fakat öncesinde lalelere karşı hassasiyetinizin olup olmadığını bilmelisiniz.

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


arama