Bahçede, saksıda yetiştirilen veya hazır alınarak vazoları süsleyen canlı çiçekler için böceklenme rahatsız edici sorunlardan biridir. Çiçeğin gelişimini büyük oranda etkiler ve kısa sürede solmasına sebebiyet verir. Çoğunlukla böceklenme, sineklenme olarak fark edilmektedir. Bu durumu fark edenler de kısa sürede çözümü bulmak ister. Peki, çiçek böceklenmesine ne iyi gelir? İyi bir çiçek bakımı için çiçek böceklenmesi hakkında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir bilmekte fayda var.
Büyük bir emekle yetiştirilen çiçeklerin bakımlarında beklenmedik durumlarla karşılaşılabilir. Çiçek böceklenmesi, fazla sulama ve az güneş gibi nedenler çiçeklerin ömrünü kısaltır. Bunlara rağmen dikkatli bir bakım süreci, bu problemleri ortadan kaldıracaktır.
Çiçek Neden Böceklenir?
Çiçek böceklenmesi, özellikle saksıda bakılan çiçeklerde görülen bir sorundur. “Çiçek neden böceklenir?” sorunun en iyi cevabını verebilmek için ise önce böceklenmenin kaynağını keşfetmek gerekir. Bu noktada özensiz bakım, kullanılan gübre veya toprak çeşidi böceklenme oluşumunun başlıca etmenlerdir. Çiçeğin bulunduğu ortamdaki ısı, hava ve ışık kalitesi de bunlara ektir.
Çiçek böceklenmesinin temel sebeplerinden biri de fazla sulamadır. Sulamaya bağlı olarak artan solucan ve sinekler böcekleri de beraberinde getirir. Bununla karşılaşmamak adına sulama periyodlarınızı düzenli hale getirmelisiniz. Yetiştirmek istediğiniz, mevcut bakımını sağladığınız çiçeklerin özelliklerini tanımak bu noktada sizlere yardımcı olacaktır. Bazı çiçekler suyu severken bazıları daha az suyla yetişmeye elverişlidir.
Böceklenen Çiçeklere Ne Yapılır?
Çiçek bakmaktan keyif alan kişiler, ara sıra saksılarında davetsiz misafirlerle karşılaşabilirler. Çiçek böceklenmesi yaşayan kişiler hemen paniğe kapılmamalıdır. Böceklenme önüne geçilemez bir durum değildir. Çiçeğinizi çöpe atmanız gerekmez, detaylı bir bakım çiçeğinizi hayata döndürecektir. Peki, böceklenen çiçeklere ne yapılır?
Çiçeğinizin böceklendiğini fark ettiğinizde ilk yapmanız gereken, onu diğer çiçeklerden ayrı tutmaktır. Sonraki adımsa görünen böcekleri bez veya peçete yardımıyla temizlemektir. Diğer bakım aşamalarına geçmeden bu iki adımı tamamlamak gerekir.
Çiçeklerde Böceklenmeye Ne İyi Gelir?
Çiçeklerde böceklenme problemini yaşayan herkesin aklına kimyasal ilaçlar gelir. Oysaki bu ilaçların çiçeğinize yarardan ziyade zarar verme olasılığı yüksektir. Kimyasalların birleşimiyle ortaya çıkan ilaçlar yerine doğal çözümlere yönelmelisiniz. İşte “Çiçek böceklenmesine ne iyi gelir?” sorusunun en etkili yanıtları:
- Çiçek böceklenmesine en bilinen çözüm, aspirinli sudur. Birkaç aspirini eriteceğiniz su toprağı besleyerek böcekleri yok eder.
- Sigara külü, içeriği sayesinde böcekleri topraktan uzaklaştıracaktır.
- Toprağın su dengesini sağlamalısınız. Çok su böceklenmenin en büyük nedenidir.
- Kişniş bitkisiyle kaynattığınız suyu soğuduktan sonra sprey yardımıyla uygulayabilirsiniz.
Çiçeklerde böceklenmeyi önlemek için en sık tercih edilen yöntemler yukarıda sıralanmıştır. Tüm bu yöntemleri dikkatli bir şekilde uygulamanız halinde, çiçek böceklenmesi sorunundan tamamen kurtulabilirsiniz.
Saksı Çiçekleri Böceklenirse Ne Yapılmalı?
Evinizin her yerinde bulunması muhtemel saksı çiçekleri böceklenirse ne yapmalı? Böyle bir durumla karşılaştığınızda biraz uğraşmanız gerekebilir. Çiçeklerinizin eski sağlığına kavuşması, böceklerin yok olması için izleyebileceğiniz adımlar şöyledir:
- Temizlik maddesi olarak kullanılan Arap sabunu bu konuda en iyisidir. Sulandırarak yapraklara ve köke uygulamanız kesin çözüm sunar.
- Kök temizliği yapabilirsiniz. Saksıdan çıkardığınız bitkinizin yapraklarını nemli bezle temizleyin. Ardından kökünü ayrıştırarak hava almasını sağlayın.
- Saksı değişimi, varsa saksı altı haznesinin çok sulu bırakılmaması da tavsiyelerimiz arasındadır.
Çiçek böceklenmesiyle mücadelenin birçok yöntemi mevcuttur. Bunları deneyerek kısa sürede çiçeklerinizi eski sağlığına kavuşturabilirsiniz.
Çiçeklerin Böceklenmemesi için Ne Yapılmalı?
Çiçeklerinizdeki böceklenmenin tekrarlanmamasının önüne basit adımlarla geçebilirsiniz. Bakımlarını yaparak böceklerinden arındırdığınız çiçeklerinizin yeniden bu sorunla karşılaşmaması için şunlara da dikkat etmelisiniz:
- Sulama kabınızın çiçeğinize özel olarak temiz bir şekilde onun için kullanılmalıdır.
- Toprağını havalandırmayı en az sulamak kadar rutine dönüştürebilirsiniz.
- Mevsim geçişlerinde destek olarak toprak vitaminlerinden faydalanmayı unutmayın.
“Çiçek böceklenmemesi için ne yapılmalı?” sorusuna doğru ve düzenli bakım, en etkili yanıt olacaktır. Yeterli ölçüde uygulanan bakım ve ilgiyle çiçekleriniz sorunsuz bir şekilde gününüze güzellik katmaya devam edecektir.