çiçek ara sepet

Ayçiçeği Nedir? Ayçiçeğinin Faydaları Nelerdir?

 

Bilimsel adıyla Helianthus annuus olan Ayçiçeği, papatyagiller familyasına ait olan bir tarım bitkisidir. Çekirdekleri ve yağı sebebiyle yaygın bir yetiştirilme alanına sahiptir. Dünyada ve Türkiye’de en önmeli yağ bitkilerinden biri olarak bilinen Ayçiçeği, yüzde 70 oranla ülkemizin özellikle Trakya ve Marmara bölgesinde yetiştirilir.

Ay çekirdeği gibi zengin bir besine sahip olan bu tür, insan sağlığı açısından oldukça önemli faydalara sahiptir. 1-2 metre boylarında olan Ayçiçekleri, yaz aylarında sarı renk alır. Ilık ve sıcak iklimlerde daha kolay yetişebilen bitki, soğuk ve yüksek rakımlı bölgeler hariç her yere uyum sağlayabilir. Kök yapısı sayesinde kuraklığa da oldukça dayanıklıdır.

Ayçiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Ayçiçek bitkisi tohumlarıyla, yani çiçekleri ile çoğaltılmalıdır. Yüksek düzeyde güneş ışığı alan bir bölgede ekim yapılması yararlı olacaktır. Toprak sıcaklığının 10-12 derece olması tavsiye edilir. Nisan ayı başı ve Mayıs ortası arasında ekimi yapılmalıdır. Toprağının nemli olması gerekir, bu sebeple özellikle çiçeklenme döneminde yoğun yağış ister.

Ayçiçekleri topraktan fazla miktarda besin aldığından üst üste ekiminden kaçınılmalıdır. En fazla çiçeklenme döneminde suya ihtiyaç duyan bu bitkiler, 40 cm boyuna ulaştıktan sonra her 20 günde bir sulanmaya ihtiyaç duyar.

Ayçiçeğinin Faydaları Nelerdir?

İçeriğinde insan sağlına faydalı olan pek çok madde yer alan Ayçiçeği, yüzde 90 oranında doymamış yağ oranına sahip olabilmektedir. Ay çekirdeği, güçlü bir E vitamini kaynağıdır ve belirli miktrda tüketildiğinde kilo vermeyi hızlandırır.

  • Yoğun oranda magnezyum içerir.
  • Kalp damar sağlığını geliştirmeye yardım eder.
  • Sağlıklı kolesterol miktarını destekler.
  • Depresyona iyi gelir.
  • Selenyum içerir.
  • Vücuttaki kızarıklık ve şişliği azaltır.
  • Tiroit hormonunu düzene sokar.
  • Sakinleştirici etkisi vardır.

 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler
arama