çiçek ara sepet

Bahçe Gülleri Bakımı Nasıldır? Ne Zaman Dikilir?

 

Bahçelerde en çok yetiştirilen ve en güzel çiçeklerden biri olan bahçe gülleri bakımı itibariyle özen isteyen bitkilerdir. Bahçe gülleri güneşi çok sevdiğinden dolayı, bakımı konusunda öncelikle dikim yerinin doğru seçilmesi gerekir.

Ağaç altları ve gölgelik alanlar bahçe gülleri için uygun olmayan yerlerdir. Bahçe gülleri rengarenk çiçekleri ve muhteşem duruşlarıyla bulundukları ortamı güzelleştiren en güzel çiçeklerdir. Sera geçmişi olmayan bahçe gülleri yaklaşık olarak 50 sene yaşar. Serada yetiştirilmiş olan bahçe güllerinin, iyi bakıldığı takdirde 10 yıl ile 12 yıl sene arasında ömrü vardır. Bahçe güllerini doğru bakım yaparak çok uzun süre yaşatmak mümkündür.

Bahçe Gül Çeşitleri Nelerdir?

Dünya genelinde en sevilen çiçeklerden biri olan bahçe güllerinin pek çok çeşidi vardır. Çiçeklerinin güzelliği, mis gibi kokusu ve sevginin ve aşkın da sembolüdür. Bahçe gülleri çiçeklerinin renkleri genel olarak kırmızı, beyaz, sarı, pembe ve portakal rengi olur. En çok tercih edilen bahçe gülü çeşitleri ise şu şekilde sıralanır:

  • Isparta Bahçe Gülü
  • Sarmaşık Gülü
  • Bulgar Gülü
  • Baston Gülü
  • Peyzaj Gülleri

Bu gül çeşitlerinin hepsi doğru bakım yapıldığı zaman bol çiçek açar ve uzun seneler yaşar. Bahçe güllerinin sınıflandırılması ise boylarına, çiçeklerine ve renklerine göre yapılır.

Bahçe Gülü Ne Zaman Dikilir? Ne Zaman Ekilir?

Bahçe gülleri fidan olarak her mevsim dikilebilir. Açık kök ya da saksıda alınan gül fidanlarını toprağa dikmeden önce sürülmesi ve temizlenmesi gerekir. Her mevsim dikilmeye uygun olsa da sonbahar sonu ya da ilkbahar başı dikilmesi en uygun zamandır. Böylelikle yaz aylarında çiçeklerinin açması mümkün olur. Bahçe gülü fidanının dikileceği toprağın ise kumlu, killi ve demir açısından zengin bir toprak olması, en iyi şekilde gelişmesini sağlar. 

Bahçe Gülleri Bakımı Nasıl Yapılır?

Bahçe gülleri kolay bakımı olan bitkilerdir. Bol çiçek veren güller sağlık açısından da pek çok faydaya sahiptir. Bahçede yetiştirilen güller antiseptik bir özelliğe sahip olduğu için mikropları uzaklaştırır. Aynı zamanda cilde iyi gelir. Çiğ olarak yenilmesi ise ağızdaki yaraları geçirir. Görüldüğü üzere bahçede yetiştirilen güller, hem dış mekan dekorasyonlarına güzel bir hava verir hem de şifalı yönleri ile fayda sağlar. Bu kadar çok faydası olan bahçe gülleri bakımında ise şunlara dikkat etmek lazımdır:

  • Öncelikle güneş alan bir yere dikilmesi gerekir.
  • Sulanması konusunda, özellikle yaz aylarında haftada mutlaka 1 ya da 2 sefer sulanması şarttır.
  • Gübrelenmesi ise yılda 1 veya 2 defa yapılmalıdır.
  • Düzenli olarak budanması ise çiçeklerinin daha çok çıkmasını ve sağlıklı büyümesine yardımcı olur.

Bakım olarak en kolay bitkilerden biridir. Genel olarak dikenlere sahip olan bir çiçek olduğundan dolayı, bakımı yapılırken eldiven kullanılmasının ihmal edilmemesi lazımdır. Bütün bu noktalara dikkat edilerek bol çiçek açan bahçe gülleri kolaylıkla yetiştirilir.

Bahçe Gülleri Kaç Günde Bir Sulanır?

Susuzluğa dayanıklı bir çiçek olan bahçe gülü çeşitlerinin, yine de her zaman sulamasına dikkat etmek lazımdır. Gül yetiştirmek isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biri olan “Bahçe gülleri kaç günde bir sulanır?” sorusunun cevabına bağlı olarak, az sulandığı takdirde açan çiçekleri küçük olur.

Bu yüzden sıcak havaların yaşandığı zamanlarda haftada en az 1 kere sulanmalıdır. Yaz aylarında başlayan ve sonbahar aylarına kadar süren çiçeklenme döneminde, bahçe gülleri daha çok suya ihtiyaç duyar. Aynı zamanda güllerin sahip oldukları özelliklere göre de su ihtiyaçları değişiklik gösterir.

 

Bahçe Gülleri Ne Zaman Budanır?

“Bahçe gülleri ne zaman budanır?” sorusu, gül yetiştirmek konusunda en önemli konulardan biridir. Budama şekli ihtiyaca göre hafif budama, orta budama ya da sert budama olarak yapılabilir. Budama zamanı ise bahar aylarında, yaz aylarında ve kış aylarında olabilir.

Bahçe Gülleri Hastalıkları Nelerdir?

Bahçede yetiştirilen güller bazı zararlılardan ve hastalıklardan etkilenir. Yaprak bitleri ve kımızı örümcekler başlıca zararlılardır. Bahçe gülleri hastalıkları ise şu şekilde sıralanır:

  • Karaleke hastalığı
  • Gül küllenmesi
  • Gül Mildiyösü

Bütün bu hastalıklara karşı geliştirilen ilaçlar kullanılarak, önlerine geçmek mümkün olur. Bu gibi durumlarda bu konuda uzman olan kişilerden yardım alıp, gerekli ilaçlamaların yapılması gerekir.

Bahçe Gülü Saksıda Yetişir mi?

Bahçe gülü çeşitleri yukarıda anlatılan noktalara dikkat edilerek, yeterli büyüklükte olmak şartı ile saksıda da yetiştirilebilir. Bu sayede balkonlarda ve teraslarda da kolaylıkla büyütülebilir.

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler
arama