çiçek ara sepet

Sukulent Bakımı Nasıl Yapılır?

 

Sukulentler hemen herkes tarafından sevimli bulunan özellikle hediye etmek için ilk tercihler arasında yer alan keyifli bir bitki.

Bakım ihtiyacının az olması, her yaş ve cinsiyet için uygun görünmesi, düğün hediyeleri için bile alternatif olması onları en çekici yapan unsurlardan…

Oysa bu tatlı bitkiler de diğer bitkiler gibi canlı ve belli ihtiyaçları bulunuyor. Elinizde bir sukulent varsa onu kendi haline bırakıp ‘’arada bir sulasam yeter’’ demeyin.

 

 

Sukulentinize iyi bir gelecek vermek için dikkat etmeniz gerekenler:

Işık

Sukulentler doğası gereği genelde çöl gibi yüksek ısılı ve az nemli yerlerde yetişirler. Bu tür familyalardan gelen bitkiler güneşi oldukça sever. Fakat bebek bir sukulenti direkt güneş ışığına çıkarmak onun yanmasına sebep olabilir. Bitikiniz henüz yeni ve küçükse onu kademeli olarak güneşe alıştırmalısınız. Işığın bol olduğu fakat direkt güneşe maruz kalmayacağı bir yerde konumlandırın.

Yön Değiştirin

Sukulentlerinizi evin veya ofisin en iyi ışık alan yerine koydunuz peki ya sonra? Sürekli aynı konumda duran bitkiniz her tarafına eşit miktarda güneş ışığını alamıyor olacak. Onu döndürerek güneşi görmeyen taraflarının da ışık almasına müsaade edin. En iyi uygulama için haftada bir çeyrek tur döndürebilirsiniz.

Sukulenletleriniz bir yöne doğru eğilmiş duruyorsa bu muhtemelen kendini güneşe çevirmeye çalıştığını gösterir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda onun yerini değiştirin ve daha iyi ışık alacağı bir yere taşıyın.

Sulama

Şüphesiz en merak edilen nokta burasıdır. Sulama miktarı ve sıklığı bu tür bitkilerde diğer bitkilere nazaran daha önemli bir husustur. Doğru denge olmadığında dipleri çürüyebilir, yaprakları bozulabilir ve hatta ölebilirler. Büyüme dönemlerinde daha fazla enerjiye ihtiyaç duyan sukulentler, gelişme dönemlerinde daha fazla suya ihtiyaç duyabilirler. Yaz ve ilkbahar dönemleri de fazla sulama yapılabilir.

Sulama zamanının gelip gelmediğinden bir türlü emin olamıyorsanız ufak bir test yapabilirsiniz. Parmağını bitkinin toprağına 1 cm kadar sokun. Eğer kuru hissediyorsanız sulama yapın fakat nemliyse sulamayı erteleyin ve birkaç gün sonra tekrar kontrol edin.

Sulama yaparken, bitkinizin kabındaki drenaj deliklerinden su akana kadar toprağı ıslatın. Kabınızda drenaj deliği yoksa daha az sulamaya dikkat edin. En sağlıklısı delikli bir kap kullanmaktır.

Sukulentleri sprey bir şişe kullanarak sulamak iyi bir fikir değildir. Yapraklarında oluşacak buğulanma, yapraklarının küflenmesine ve köklerinin hassaslaşmasına yol açabilir.

Su dolu bir kabın içinde bekletip alttan sulanmasını da alternatif olarak tercih edebilirsiniz.

Temiz Tutun

Sukulentler kapalı ortamda dururken yaprakları zamanla tozlanacaktır. Bu durum onların büyümesini engelleyebilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda hafif nemli bir bezle yapraklarını temizleyin. Toz kaybolana kadar temizleyin ama zorlu noktalar için ince bir fırça kullanın.

Toprak

Sukulentlerinizi rastgele bir bahçe toprağı ile büyütmek doğru olmaz. Onlar özel kaktüs toprağı ile daha sağlıklı ve mutlu hissedeceklerdir.

Bu bitkiler genellikle gübreye ihtiyaç duymazlar. Gübreleme yapmak isterseniz doğru zaman büyümeye yatkın oldukları ilkbahar-yaz ayları olacaktır.

Saksı seçiminde drenajlı kaplar tercih etmeniz gerektiğini belirtmiştik. Delikli kabınızın altındaki saksınızda su birikmemesine özen gösterin. Bu bitkiler nemli bir bölgede oturmaktan hoşnut olmazlar.

Evet! Sukulentleriniz için en iyi bakımı öğrendiniz. Artık onların büyümesini keyifle izleyip, doğru ilgiyi gösterebilirsiniz.

Bitki çeşitlerimize göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


arama