çiçek ara sepet

Türkiye'deki Botanik Parklar

Türkiye'deki Botanik Parklar:

Türkiye'de Uluslararasi Botanik Bahçeleri koruma teşkilatı  üyesi olan 4, belirli botanik bahçe standartlarina uygun toplamda 9 botanik bahçe bulunuyor.Peki Botanik parkı(bahçe) nedir? Genel olarak botanik bahçelerinin temel amacı, bitkilerin anayurtlarını, bilimsel ve halk arasındaki adlarını da belirterek zengin koleksiyonlar oluşturmaktır.

 

  • İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi, İstanbul

1935 senesinde hizmete giren İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi Türkiye’nin en eski botanik bahçesi.Tropikal bitkilerin bulunduğu seraları, açık hava gezi alanı ile büyüleyici bir mekan. Dünyanın ve ülkemizin birçok bölgesinden gelmiş kardelenler, trakya lalesi, kahve ağacı, vanilya, böcek kapanı, muz ağacı,avokado gibi bitki ve ağaç örneklerini görmek mümkün.

 

                                                                          

 

 

 

  • Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi,İstanbul

1995 yılında Ali Nihat Gökyiğit ve eşi Nezahat Gökyiğit adına hatıra parkı olarak kurulmuş bahçe günümüzde birçok bitki türüne ev sahipliği yapan bir botanik bahçeye dönüştürülmüş durumda. Yedi ada şeklinde kurulmuş olan bahçenin her köşesi başka bir amaç için tasarlanmış.

 

                                                                     

 

 

 

  • Ataturk Arboretumu,İstanbul

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından inşasına 1949 yılında başlanan Atatürk Arboretumu, 1961 yılında acilmistir.Arboretum icerisinde bu yillarda Turkiye'nin        ilk fidanligi olarak anilan fidanlikta bulunuyor.1981 yılında, Atatürk’ün 100. doğum yılı olması sebebiyle adı “Atatürk Arboretumu” olarak değiştirilen açık hava müzesi,        endemik bitki türleri, nesli tukenmekte olan ağaç türleri ve yurt dışından getirilerek üretilen farklı iklimlere ait bitki ve ağaç türlerinden oluşuyor.

 

                                                                     

 

 

 

  • Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi, Herbaryum Uygulama ve Arastirma Merkezi,İzmir

Botanik bahce ve herbaryum merkezi 1970 yilinda universitenin fen fakultesine bagli olarak kurulmustur.Araştırma ve öğretim hizmetlerinin yanı sıra halka doğal ve kültür bitkilerini tanıtmayı ve sevdirmeyi amaçlıyor. Araştırma, öğretim ve süs bitkileri serası bulunan Merkez’de tropik, kserofit, ekzotik bitkiler halka ve öğrencilere tanıtılıyor.Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi’nde yaklaşık 3 bin kadar bitki türü bulunuyor. Bu bitkiler Türkiye ve yabancı orjinli olup, koleksiyonun zenginleşmesi ve araştırmalarda kullanılması amacıyla yabancı botanik bahçeleriyle tohum değişimi yapılıyor. Seralar, toplam bin 300 metrekare alan üzerine kurularak farklı büyüklüklerde 13 adet seradan oluşuyor. Bir adet tropikal, bir adet kaktüs, bir adet soğuk sera ve geri kalan bölümlerde ise süs bitkileri ve araştırma seraları yer alıyor. Bu bölümde ayrıca 250 tropikal kökenli ağaç, çalı ve süs bitkisi taksonu ile 200 kadar kaktüs türü görülüyor. 

 

                                                                   

 

 

 

  • Karaca Arboretum,Yalova

Karaca Arboretum  Hayrettin Karaca tarafından 13,5 hektar arazi üzerinde kurulmuştur. Bugün yaklaşık 7000 civarında değişik bitki tür, alttür, varyete ve kültür formunu barındırmaktadır. Karaca Arboretum Türkiye’nin ilk özel Arboretumudur. Dikkate değer koleksiyonları Acer, Prunus, Malas, Magnolia, Quercus, Betula, Pinus,Picea cinslerine ait önemli birçok tür ve kültür formunu barındırmaktadır. 

 

                                                                 

 

 

 

  • Çukurova Üniversitesi Botanik Bahçesi,Adana

Adana'daki Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde 200 dönümlük alana kurulan ve Türkiye'nin en zengin endemik bitki türlerinin yer aldığı Botanik Bahçesi, doğayı keşfetmek isteyenleri bekliyor.Bahçesinde kaya, tıbbi ve aromatik bitkiler, palmiye, Doğal Akdeniz Vadisi gibi alt bahçeler var. 

 

                                                                

 

 

 

  • Gaziantep Botanik Bahçesi,Gaziantep

Gaziantep buyuksehir belediyesi tarafindan 2009 yilinda kurulan botanik park, Gaziantep, Türkiye ve Dünya floralarında bulunan ağaç, çalı ve otsu bitkilerin canlı bir koleksiyonunu oluşturmak ve geliştirmeyi hedefliyor.Bunyesinde ogrenciler icin derslik niteligindeki egitim bahcesiyle birlikte toplamda 10 farkli bahceyi barindiriyor.

 

                                                             

 

 

 

  • Süleyman Demirel Üniversitesi Botanik Bahçesi,Isparta:

Özellikle Göller Yöresi bitkileri başta olmak üzere her çeşit bitkiyi yetiştirmeyi ve disiplinler arası bilimsel faaliyetleri tanıtmayı amaçlayan botanik park 1988 yılında kurulmuştur.

 

                                                          

 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


arama

Size en son haberler ve güncellemeler için bildirimler göstermek istiyoruz.