Starliçe çiçeği iç ve dış mekanda kolaylıkla adapte olan bir türdür. Bulunduğu alanın havasını değiştiren bu bitkiye Ribbon Flowers aracılığıyla ulaşabilirsiniz.
Starliçe çiçeği bakımı ve çoğaltılması zor ve meşakkatli olarak görünse de aslında bazı ayrıntılarına hakim olmak işin büyük bir kısmını kolaylaştırır. Cennet Kuşu Bitkisi adıyla anılan Strelitzia, ev bitkileri kategorisinin kuşkusuz en muhteşem ve rakipsiz bitkisidir.
Starliçe çiçeği, egzotik tepeli bir kuşun kafasına benzetildiği üzere Cennet Kuşu Bitkisi olarak adlandırılmıştır. Bu çiçekler, evde büyütüldüğü takdirde yeni saksılara yerleştirilmelidir. Dar alanlarda kısa sürede çürüyebilen bitkiler, bakımı sever. Bu sebeple, sıklıkla budanmalı ve saksısına toprak eklenmelidir.
Bakım konusunda özellikle dikkat edilmesi gereken nokta sulamadır. İlkbahar yaz döneminde bolca sulama gerektiren bu bitki, sonbahar aylarına doğru sulama oranını kademeli olarak azaltır. Bu durum bahçede yetiştirildiğinde de saksıda yetiştirildiğinde de aynıdır. Bitki sulamadan önce toprağının tamamen kuruduğundan emin olunması gerekir. Bakımı doğru bir şekilde yapıldığında uzun süre canlı kalabilir.
Bu bitkinin üreme yöntemi ise en basit ve yaygın bilinen üzerine yeni bir kaban nakledilerek sağlanır.
Starliçe - Dev Starliçe Bakımı Nasıldır?
Starliçe çiçeği bakımı, 5 farklı adıma özen göstererek uygulanmalıdır. Bu adımlar şu şekilde sıralanabilir:
- Işık
- Sulama
- Nem
- Besleme
- Hava Sıcaklığı
Çok fazla büyüme ve çiçeklenme istiyorsanız starliçe çiçeği bakımı esnasında ışık derecesine dikkat etmeniz gerekir. Parlak ışığa ve az miktarda güneşe ihtiyaç duyan bu bitkiler doğuya veya batıya bakan bir alana ekilmelidir.
Uzun süreli olarak kuzeye bakan bir konumdan kaçınılmalıdır. Çünkü starliçe bitkisi, uzun süre karanlık ortamda kalırsa büyüme hızı yavaşlar.
Bir diğer önemli durum, bitkinin ihtiyacı olan sulama miktarının konuma göre değişiklik göstermesidir. Daha parlak ve sıcak alanlarda bulunan bu bitki, daha karanlık ortamlara oranla daha fazla suya ihtiyaç duyar. Bu sebeple bakım adımlarında sıra sulamaya gelince toprağın tam kurumasını beklemek daha iyi bir sonuç verecektir.
Eğer havanın çok kuru olduğu bir bölgede starliçe çiçeği yetiştiriliyorsa, bitkinin nem oranını dengelemek önemlidir. Dev starliçe bakımı yapılırken bitkinin yapraklarının ve toprağının sıklıkla nemlendirilmesi e üzerinde oluşan tozun giderilmesi gerekir.
Starliçe, tipik olarak aç bir bitkidir. Bu nedenle, hızla büyüyen bitkilerin ayda bir kez gübreye ihtiyacı vardır. Çok yavaş büyüyen, bu nedenle çok az yem ihtiyacı olan bitkiler, bunun yerine iki ayda bir budanır. Daha sonrasında üç veya dört kış ayı boyunca besleme gerekmez.
Hava sıcaklığı, bakım adımlarında en sık atlanan veya yeterince özen gösterilmeyen bir konudur. Çiçeğin iyi büyümesi için sıcaklığa ve biraz ısıya ihtiyacı vardır, ancak kışın 8°C - 15°C / 46°F - 59°F arasındaki daha düşük bir sıcaklık bitkinin dinlenebilmesi önemlidir.
Starliçe Bitkisi Evde Bakılır mı? Bakımı Zor mu?
Starliçe çiçeği bakımı, evde de kolaylıkla yapılabilir. Uzun süre dayanıklı olmasıyla bilinen bu çiçekler, yoğun bir bakım gerektirir. Ancak çiçek açtıktan sonraki estetik ve rengarenk görüntüsü bu çabaya değecek niteliktedir.
Starliçe Nasıl Çoğaltılır?
Starliçe çoğaltma iki farklı yöntemle gerçekleştirilir. Bu yöntemler şunlardır:
- Bölünerek
- Tohum kullanarak
İlk olarak bölünerek çoğalmasını sağlamak en kolay yöntemlerdendir. Starliçe çiçeğini olgunlaştıktan sonra ana bitkiden kolaylıkla ayrılabilen köklü yan sürüngenler üretir. Bu yan sürüngenler, ne kadar eski ve büyükse o kadar çabuk çiçek açarlar. Bitkiden aldığınız parçayı büyük bir saksıya ektikten sonra hızla büyümesini izleyebilirsiniz.
Bir diğer yöntem olan tohum kullanımı biraz daha zor olacaktır. Tohumlama yöntemi, çiçek için daha fazla bakım sağlamanız ve geç büyümesi anlamına gelir.
Starliçe Çiçeği Anlamı Nedir?
Starliçe çiçeği anlamı, saf, sıcak ve doğal sevgidir. Aynı zamanda ölümsüzlüğü ve özgürlüğü de temsil eden bir çiçek türüdür.
Güney Afrika'dan gelmesine rağmen Los Angeles'ın resmi çiçeğidir. Adını bir İngiliz Kraliçesinden almıştır. Sir Joseph Banks, Kew Gardens'a geri getirdi ve burada bitkiye resmi olarak Kraliçe Charlotte'un soyadı verildi.
Starliçe Ne Zaman Çiçek Açar?
Sıklıkla sorulan bir diğer soru ise “Starliçe ne zaman çiçek açar?” gibi sorular üzerinedir. Bu bitkiler 3 ile 6 yaşına gelene kadar çiçek açmazlar. Mevcut iklimimizde, nisan ayından hazirana kadar çiçek açmaya devam eder. Ancak doğru yerde ve uygun bakım olanakları sağlandığında tüm yıl boyunca çiçek açma potansiyeline sahiptirler.
Starliçe Latincesi Nedir?
Starliçe Latincesi, Strelitzia Regina’dır. Bu bitki genel olarak Turna Gagası olarak da isimlendirilebilir.
Starliçe Güneş Sever mi?
Starliçe çiçeği güneşin bol olduğu yerlerde daha hızlı büyür. Bu bitki güneşin hem ısısından hem de parlaklığından yararlanır.
Starliçe Zehirli mi?
Kedi ve köpek gibi evcil hayvanlar için hafif derecede zehirlidir. Zehirli bileşikler, yapraklardan ziyade kalın köklerde, tohumlarda ve çiçek başlarında yoğunlaşma eğilimindedir.