çiçek ara sepet

Nasa Öneriyor - Evinizin Havasını Temizleyen En İyi 10 Bitki

 

NASA Öneriyor – Evinizin Havasını Temizleyen En İyi 10 Bitki


Günümüzün büyük bir kısmını kapalı alanlarda geçiyoruz. Evlerimiz ve çalışma alanlarımız mobilyalar, oda kokuları, kokulu mumlar, plastikler, sentetik halı ve perdeler, temizlik malzemeleri gibi gaz, toz ve buhar salınımı yapan ortam kirleticileri ile dolu.


NASA’nın (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) 1989’da hazırladığı bugüne kadarki en kapsamlı ve doğru kabul edilen "Temiz Hava Çalışması"nda yer alan bazı bitkilerin, formaldehit, benzen, trikloroetilen, ksilen gibi havadaki kimyasalları temizleme etkili olduğunu kanıtladı.


NASA, 10 metrekare alan içerisinde en az 1 saksı bitkisi bulundurmayı öneriyor. Peki bu araştırmaya göre hangi bitkileri bulundurmamız gerekiyor, en çok tercih edilen bu 10 bitkiyi hep birlikte inceleyelim.

 

Evinizin Havasını Bu Bitkiler ile Temizleyin

  • Paşa Kılıcı ( Sansevieria Trifasciata)

                

Paşa kılıcı sukulent özellikli aynı zamanda en dayanıklı iç mekan bitkilendendir. Hem gölge hem de güneşe uyum sağlar, susuzluğa dayanıklıdır. Havalandırma problemi olan ev ve ofislerde çok sayıda bulundurulmalıdır.

 

  • Kırmızı Şans Bambusu (Dracaena Marginata)

       

Bakımı oldukça kolay, yetersiz gün ışığına ve düzensiz sulamalara bile uyum sağlayan dayanıklı bir süs bitkisidir. Kapalı mekanlardaki yeni eşyalardan çıkan zehirleyici formaldehit gazını emerek havayı temizler.

 

  • Bambu Palmiyesi (Areka)

           

İç mekanlarda geniş ve havadar bir yer isteyen dekoratif ve zarif bir iç mekan bitkisidir. Ksilen ve tolüen gazlarını emerek havayı temizler. Yaprak veya fidan sayısı ne kadar çok olursa havayı nemlendirme özelliği de bir o kadar etkili olur.

 

  • Benjamin

 

             

İç mekan süs bitkisi olarak kabul edilse de, kışın uzun süreli don yaşanmayan yerlerde bahçe bitkisi olarakta yetiştirilebilir. Şiddetli güneş alan yerlerde kusursuz gelişir.

 

  • Kasımpatı

         

Küçük çalı tarzında gelişen, yaprakları hoş kokulu saksı bitkisidir. Genelde ekim, kasım aylarında çiçeklenir. Yeterli güçte ışık hem de devamlı hava akımının olduğu iç mekanlarda hava temizleyici özelliği vardır. Havada bulunan amonyak, benzen, formaldehit, ksilen gibi zararlı maddeleri yok eder.

 

  • Aşk Merdiveni

             

Havadaki formaldehitle ksileni uzaklaştıran aşk merdiveni çiçeksiz bitki türlerindendir. Nemli ve sıcak yerlerde çok hızlı gelişirler. Hem güneşe hem de gölgeye uyum sağlayabilme özelliği vardır.

 

  • Çin Herdemyeşili

           

Yüksek düzeyde nem isteyen çin herdemyeşili bitkisi gölge ve yarı gölge yerleri sever. Havadaki formaldehit ve benzeni temizler.

 

  • Salon Sarmaşığı

              

Tırmanıcı ve sürünücü özellikli, uzun ömürlü bir bitkidir. Bakımı oldukça kolay olan bu bitki ksilen, formaldehit ve benzene karşı etkilidir.

 

  • Kurdele Çiçeği

             

Oldukça dayanıklı ve her ortamda yetiştirilebilen kurdele çiçeği havadaki formaldehit, ksilen ve karbonmonoksiti temizler.

 

  • Barış Çiçeği

             

Parlak yaprakları ve beyaz zarif çiçekleriyle iç mekanlarda dekoratif olarak sıkça tercih edilmektedir. Havadaki benzen, formaldehit, trikloretilen, ksilen ve amonyağı temizleme konusunda da oldukça etkileri vardır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


arama