Lavanta, kokusuyla mest ederken görüntüsüyle büyüleyen çiçeklerdendir. Çiçek kategorisinin yanında koku sektöründe de önemli yeri bulunmaktadır. Geniş kullanım alanı, hoş görüntüsü ve kokusuyla yaydığı huzurla en gözde çiçekler arasındadır. Ek olarak şifa dağıttığı alanlarında fazla olması onu daha da ön plana çıkarır. Peki lavanta çiçeği faydaları nelerdir? Bakımı ve çoğaltılması nasıl olur?
Bazen parfüm esanslarında bazense dekoratif güzelliğiyle vazolarda lavantayla karşılaşmak mümkündür. Yetiştiriciliğinin kolay olması sayesinde ona farklı noktalarda rastlarız. Ribbon Flowers olarak sizler için lavanta bitkisini inceledik.
Lavanta Nedir?
Uzun uzun sıra tarlalarda yetiştirilerek mor bir denizi andıran lavanta nedir? Hoş kokusunu onu görmeden bile duyabileceğiniz lavanta bir Akdeniz bitkisidir. Ülkemizin Akdeniz kesimlerinde onu bolca görmek mümkündür.
Çiçek familyasının Lamiacea ailesine mensuptur. Ballıbabagiller olarak da tanınan bu familya Akdeniz kökenli bitkilerin doğum noktasıdır. Lavanta da bu ailenin en göz alıcı çiçeklerinden. Mor rengiyle tanınsa da onu kırmızı tonlarda da görmek mümkün. Uzaktan bodur çayırları andırsa da yakından bakıldığında başak tanelerine benzemektedir.
Lavanta Faydaları Nelerdir?
Doğada bulunan şifa depolarından biri de lavanta. Lavanta faydaları daha önce farklı mecralar tarafından denendi ve onaylandı. İşte onlardan bazıları:
- Lavanta yağ olarak deri üzerinde kullanıldığında hafif dereceli yanıkları iyileştirir. Aynı zamanda akne oluşumunu da engeller.
- Yağının diğer faydalarından biri de aromatik olarak kullanıldığında sakinleştirdiği ve uykuya geçişi hızlandırdığıdır.
- Saç oluşumunu destekleyerek mevcut saçların kalınlaşmasın yardımcı olur.
- Lavanta çayı bağırsak sorunlarına iyi gelerek mide içinde yatıştırıcı etkiye sahiptir.
- Alın, boyun ve ense masajında kullanılan lavanta yağı baş ağrısına iyi gelir.
Faydaları arasında onlarcasından bazıları yukarıdaki gibidir.
Lavanta Nasıl Yetiştirilir?
Lavanta kokusu yanında yararları ve görünüşüyle de yetiştirmeyi düşünebileceği bitki türlerinden biridir. Lavanta nerede yetişir diye düşünüldüğünde de sadece akla meşhur tarlalar geliyor. Oysa lavanta tarla harici saksıda da yetiştirebileceğiniz bitkilerden. Birkaç adımda lavanta yetiştirmek için:
- Havalı toprakları sever. Bu yüzden saksı veya fark etmeksizin fidesini havalandırılmış toprağa ekin.
- Mineral bakımından zengin bir toprak karışımı idealdir.
- Soğuk havalardan hoşlanmayan lavanta bitkisi için sıcak veya ılıman ortamlar uygundur.
- Büyük saksılar daha iyi yetişmesini sağlar.
- Evde yetişen lavantalar cam önlerinde can bulurlar.
- Sulama aralığıysa çok sık olmamalıdır. Haftada 2-3 kez su vermeniz yeterlidir. Çok nemi sevmediği gibi çok kuru toprağa sahip olmasına da gerek yoktur.
- Mayıs ve kasım ayları, ekim için idealdir.
Lavanta yetiştiriciliği için evi tercih ettiğinizde yukarıdaki adımları izlemeniz yeterlidir.
Lavanta Ne Zaman Açar?
Ekimi kolay, bakımı zahmetsiz bir bitkidir. Bunlara ek olarak hasat dönemi de bir o kadar özen ister. Lavanta ekimi için çoğunlukla mayıs ayı tercih edilir. Bu dönemin ardından geçen iki aylık sürede bitkiler büyür.
Lavanta hasat dönemi temmuz ayında başlayarak ağustos ortalarına kadar devam eder. Fark etmeksizin bu dönemler hasat için idealdir. Kolonyadan kreme, parfüme ve koku keselerine kadar kendine yer bulan lavanta herkesin hayatında kendine yer bulabilir.
Lavanta Anlamı Nedir?
Endüstriyel kullanımlarının ve harika manzaralar yaratmanın ardında derin anlamlara sahiptir. Çiçekler kişilerin romantik yanlarına dokunduğu gibi okumasını bilenler için duygusal ifadelerin sessiz halidir. Lavanta anlamlarından bazıları:
- Beyaz lavanta kırmızılardan daha fazla bilinen bir türdür. Şık duruşuyla anlamıysa kabul olmasını istediğiniz bir dileğin gerçekleşmesini ifade eder. Bu yüzden dileği kabul olmuş isteklerine kavuşmuş birine hediye edebileceğiniz çiçek türlerindendir.
- Mor renk anlamıyla da lavantada vücut bulmuş haliyle de asaleti temsil eder. Bu konuda siyah lacivert gibi renkler akla gelse de mor renk asilliğin göstergelerindendir. Mor lavanta da daha üst amaçları daha büyük makamları ve istekleri temsil etmektedir.
Bir bitkiden daha fazlasını ifade eden lavanta anlamıyla da gönüllere taht kurar.
Lavanta Nasıl Çoğaltılır?
Fidesi, tohumu sürdürülebilir bir döngü için gereklidir. Lavanta nasıl çoğaltılır sorusu için birden fazla yöntem mevcuttur. Bunlardan bazıları:
- Kuru saksıda ve suda çoğaltmanız mümkündür.
- Bu işlem için ikisini de hazır bekletmelisiniz çünkü lavantalar topraktan ayrılmayı sevmez.
- Çiçeklenmemiş yaprakları olan dalları tercih etmelisiniz.
- Köke yakın olan yaprakları ayırın, böylelikle köke tutunmak için dalını daha fazla kullanabilir.
- Havalandırılmış mineralli toprağa ekimi gerçekleştirin.
- Üç gün aksatmadan sulamayı ihmal etmeyin.
Basit birkaç adımda çoğaltımını gerçekleştirebilirsiniz.
Lavanta Nerede Yetişir?
Dünya genelinde Akdeniz iklimine yatkın olan bu bitki, Türkiye’de de en çok Akdeniz bölgesinde hayat bulur. Isparta başta olmak üzere farklı yetiştiği noktalar vardır.
Yetişmesi için uygun koşullar yoğun nem hariç klasik olarak ılıman iklim özelliklerdir. Yeterli suyu, bol güneşi ve geçirgen toprak yapısı lavanta için idealdir.
Lavanta Ne İşe Yarar?
Lavanta kendisine ait endüstrisi olan bir üründür. Bu yüzden üreticiliği, dağıtımı ve tüketiciliği yoğun olarak gerçekleşmektedir. Başta kozmetik olmak üzere birçok alanda yaygındır. Parfüm esansları ve aromatik yağlar çok kullanıldığı alanlardır.
Son yıllardaysa başlı başına lavanta gezi turizmini de etkilemiştir. Görüntüsünün dikkat çekiciliği hasat zamanı lavanta tarlalarına yapılan ziyaretleri arttırmıştır.
Lavanta çiçeği, faydaları, dekorasyona kattığı havası ve birbirinden güzel kombinasyonlarla diğer çiçeklerle buluşarak yarattığı aranjmanlarla harika bir hediye seçeneğidir.