çiçek ara sepet

Deve Tabanı Çiçeği ve Bakımı

 

Deve tabanı çiçeği, delikli yapraklarıyla dikkat çeken bir bitki türüdür. Ev ortamında rahatlıkla yetiştirilebildiği için bakımı da oldukça basittir.

Deve tabanı çiçeği, yemyeşil ve geniş yapraklarıyla hoş bir görüntüye sahiptir. Yağmur ormanlarında yetişen bitkilerin yaprakları, fazla yağmura maruz kaldıkları için delinir ve bu deliklerden aşağıdaki yapraklara güneş ışığı ulaşmış olur. Deve tabanı çiçeği yaprakları, eşsiz görüntüsünü bu olaya borçludur. Günümüzde gerekli bakımları yapıldığında ev ortamında da rahatlıkla yetiştirilebilir.

Deve Tabanı (Monstera) Özellikleri

Evde deve tabanı bulundurmak isteyen kişilerin, bitkinin özellikleri hakkında bilgi sahibi olması büyük önem taşır. Bu sayede bitkinin hangi koşullarda yetiştirilmesi gerektiği daha net bir şekilde anlaşılmış olur. Deve tabanı özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Ilıman iklime sahip bölgelerde verimli bir şekilde yetişir.
  • Boyutları genellikle 40-150 cm aralığındadır.
  • Yetiştiği ortamın mutlaka nemli olması gerekir.
  • Yaklaşık 15-25 derece aralığında en verimli şekilde büyümesi gerçekleşir.
  • Lifli, kumlu ve humuslu topraklar bitkinin daha kısa sürede büyümesini sağlar.

Bu özelliklerinin yanı sıra deve tabanı bitkisinin, bulunduğu ortama pozitif bir enerji yaydığına inanılır. Eğer evinizin havasının değişmesini istiyorsanız, deve tabanı bitkisi alarak yetiştirebilirsiniz. Aynı zamanda pozitif enerjiye ihtiyacı olduğunu düşündüğünüz sevdiğiniz birine hediye olarak verebilirsiniz.

Deve Tabanı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Deve tabanı bakımı doğru bir şekilde yapıldığında bitkinin boyutları 2 metreye kadar çıkabilir. Birkaç püf noktaya dikkat ederek deve tabanınızın bakımını en doğru şekilde yapabilirsiniz. Deve tabanı nemli ortamı sevdiği için 2-3 günde bir yapraklarını, su dolu bir sprey şişesi yardımıyla ıslatmanız faydalı olacaktır. Bunun yanı sıra deve tabanı sulama aralığına da dikkat etmeniz gerekir. 

Haftada iki kez sulama yaparak deve tabanının su ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Deve tabanı toprağı olarak lifli toprak türlerini kullanabilirsiniz. Son olarak bitkinin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için geniş bir saksı tercih etmelisiniz.

Deve Tabanı Bitkisi Çoğaltma Nasıl Yapılır? Nasıl Çoğaltılır?

Deve tabanı çoğaltma işlemi oldukça basittir. Şu adımları takip ederek deve tabanınızı kolay bir şekilde çoğaltabilirsiniz:

  • Öncelikle köklere en yakın olan yaprağı keserek belirli bir süre boyunca suda bekletmeniz gerekir. Suda bekletme süresi ortama göre farklılık gösterse de filizlendiği an bekleme süresi dolmuş demektir.
  • Filizlenme işlemi gerçekleştikten sonra deve tabanı yaprağını ufak bir saksıya ekerek büyütmeye başlayabilirsiniz.
  • Yaprağın toprağa tutunması yaklaşık 2-3 hafta içerisinde tamamlanır. Bu süre içerisinde toprağı düzenli olarak sulamanız büyük önem taşır.

Eğer 3. haftanın sonunda ektiğiniz yaprak torağa tutunduysa, deve tabanı yapraktan çoğaltma işleminizin başarıyla sonuçlandığı anlamına gelir.

Deve Tabanı Yapraktan Çoğaltma Yapılabilir mi?

Deve tabanı çoğaltma işlemi genellikle yapraktan yapılmaktadır. Bu yüzden deve tabanının yapraktan çoğaltılması mümkündür. Deve tabanı çeşitleri, yapraktan çoğaltma ile yaklaşık 3 hafta içerisinde çoğaltılabilir. Çoğaltma işleminin ardından bitki büyüdükçe, boyutlarına uygun yeni bir saksıya dikilmesi oldukça önemlidir.

Deve Tabanı Çiçeği Neden Ağlar?

Deve tabanı çiçeği neden ağlar?” sorusu, bitki yetiştirmeyi seven çoğu kişi tarafından merak edilir. Ağlamasının nedeni değişkenlik gösterse de genellikle fazla sulamaya bağlı olarak gerçekleşir. Bu yüzden deve tabanı çiçeğini aşırıya kaçmadan, haftada 2 kere sulamak yeterli olur.

Deve Tabanı Çeşitleri Nelerdir?

Deve tabanları görünüşlerine ve özelliklerine göre farklı türlere ayrılır. Genel olarak deve tabanı çeşitleri şunlardır:

  • Ayrık yapraklı deve tabanı
  • Alacalı deve tabanı
  • Delikli deve tabanı
  • Beyaz yapraklı deve tabanı

Delikli deve tabanı, en sık rastlanan deve tabanı türüdür. Özellikle ev ortamında yetiştirilmesi daha kolaydır. Alacalı ve beyaz yapraklı deve tabanları ise eşsiz görünümleriyle dikkat çeker.

Deve Tabanı Saksı Değişimi Nasıl Olmalıdır?

Deve tabanı saksı değişimi sık sık yapılmamalıdır. Bitki büyüyüp saksıya zor sığacak duruma geldiğinde dikkatli bir şekilde saksı değişiminin yapılması yeterlidir.

Deve Tabanı Çiçek Açar Mı?

Deve tabanı çiçek açar mı?” sorusuna net bir cevap vermek mümkün değildir. Türüne göre çiçek açıp açmayacağı değişkenlik gösterir. 

Deve Tabanı Yaprak Sararması Neden Olur?

Kimi zaman deve tabanı yaprak sararması sorunu ile karşılaşılabilir. Sararmanın nedeni genellikle eksik ya da fazla sulama kaynaklıdır. Bunun yanı sıra bitki yeterli derecede ışık görmediğinde de yaprakları sararabilir.

Deve Tabanı Hava Kökleri Kesilir mi?

Deve tabanı hava kökleri çok problem yaratmadığı sürece kesilmemelidir. Eğer kesilirse de kesilen kökler tekrar saksının içerisine konulmalıdır.

Deve Tabanı Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Bol humuslu ve lifli topraklar deve tabanı yetiştiriciliğinde kullanılabilir.

Deve Tabanı Zehirli mi?

Evde bakımını yapmak isteyen kişiler “Deve tabanı zehirli mi?” konusunda endişe yaşar. Çiğnenmediği ya da yutulmadığı sürece deve tabanının herhangi bir zararı bulunmaz. 

Deve Tabanı Çiçeği Faydaları

Deve tabanı çiçeği faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Bulunduğu ortamda daha fazla oksijen üretilmesine katkıda bulunur.
  • Uzun ömürlü ve bakımının kolay olması büyük avantaj sağlar.
  • Havayı temizleme niteliğine sahiptir.
  • Estetik görüntüsü sayesinde ev dekorasyonunda kullanılabilir.

Siz de evinize deve tabanı alarak olumlu yönlerinden faydalanabilirsiniz.

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


arama

Size en son haberler ve güncellemeler için bildirimler göstermek istiyoruz.