Bitki Bakımı - Bonsai
Bonsai bir bitki türü değil, yaşayan ağaçlara duyulan saygıyı anlatan bir sanattır. Bon kelimesinin anlamı saksı veya tabak anlamına gelirken, sai kelimesinin anlamı da ağaç. Aslında Bonsai için saksıdaki ağaç demek mümkün. Bonsai yetiştiriciliğinin tarihine baktığımız zaman birçok efsaneye ve farklı bilgilere ulaşmak mümkün. Ancak Japonlar Bonsai yetiştiriciliğine kesinlikle sanatsal bir boyut kazandırmışlar. Bir çok ağaç türü Bonsai formunu alabilir. Felsefesi hayat döngüsü içinde yer edinebilmenin yolu, büyüme ve gelişim ile ilişkilendirilen Bonsailer aynı zamanda insan ve cennet arasındaki uyumu da betimler. Çünkü bu bitkiler cennete uzanan yeşil bir merdiven olarak ifade edilir. Bonsailer bir çok farklı çeşit ve formuyla yaşam alanlarınıza huzurlu bir alana çevirebilir.
- Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Öncelikle bitkiye bakacağınız yeri belirleyin. Işık miktarı, ortamın sıcaklığı belirleyici etkenlerdir. Eğer daha önce Bonsai bakmadıysanız bakımı daha kolay olan türlerle başlayın. İç mekan için servi, çin karaağacı, yeşim, şimşir ve ficus tercih edebilirsiniz. Dış mekan için akçaağaç ve zelkova yine bakımı kolay türlerdir.Eğer bakım konusunda tecrübeliyseniz ve kendinize güveniyorsanız çam, kayın, meşe ve kızılcık gibi daha ilgi ve dikkat isteyen türleri de seçebilirsiniz.Tüm bu bilgiler doğrultusunda kendiniz için en uygun olan Bonsai türünü seçtiğinize emin olun ve bakımı, budaması konusunda asla aceleci davranmayın. Unutmayın Bonsai yaşayan ağaçlara duyulan saygıyı ifade eden bir sanattır. Önümüzdeki 5-10 yıl sonrasında ağacınızın nasıl görünmesini istediğinizi düşünün ve bu doğrultuda hareket edin.Aynı zamanda Bonsai hayat döngüsünde size katkıda bulunan insanlar için muhteşem bir hediye seçeneğidir.
Bonsai ve Farklı Bitki Türleri
Bonsai bakımında en önemli husus sulamadır. Ağacınızın yapraklarını, toprağını ve saksısının tabağını düzenli olarak kontrol etmeniz gerekiyor. Toprağı çok kurutmadan (toprağın en üst 1 cm'sinin kurumuş olması sulama zamanın geldiğini gösterir) ve saksısının tabağında da çok su bırakmadan sulamak önemlidir. Toprağı üstten sularken, ağacınızın yapraklarına da sprey ile su vermeye devam edin.
- Işık ve Isı Nasıl Olmalı?
İç mekan ağaçları için;Eğer özellikle gölge seven bir bonsai türüne sahip değilseniz, gün içerisinde bol miktarda ışık alıyor olmasına dikkat edin. Mümkün olduğunca cam kenarına en yakın yerleri tercih edebilirsiniz. Ancak hava akımlarına direk maruz kalmadığından da emin olun. Bu bitkinin hızla kurumasına sebep olacaktır. Eğer tek bir taraftan ışık alıyorsa, bir kaç haftada bir yönünü değiştirmeniz eşit miktarda güneş ışığından faydalanması sağlayacaktır. Bonsailer için 12-13 dereceden soğuk ortamların uygun olmadığını unutmayın. Ancak kalorifere çok yakın yerlerde de tutmayın.
Çimdikleme: Bonsainin gelişimini kontrol altında tutmak için yeni filizleri koparmaya çimdikleme denir. Yeni filizler hassas olduğundan elinizle de rahatlıkla koparabilirsiniz.
Bakım Budaması: Her yıl ya da iki yılda bir şekillenen ana dallar üzerinde yapılan budama şeklidir. Böylelikle bonsainin şekillenmesi kontrollü bir şekilde sağlanmış olur.
Şekillendirme Budaması: Ağaç henüz gençken temel şeklinin verilmesi için oldukça sert bir şekilde yapılan budama türüdür.
- Saksı ve Toprak Değişimi Nasıl Olmalı?
Saksı değişimi sırasında köklerin zarar görmemesi, toprağından kolay ayrılabilmesi için toprağın kuru olduğundan emin olun. Sık toprak değişimi bitkide adaptasyon sorunu yaratır ancak 2-3 yılda bir toprak değişimi uygundur.