çiçek ara sepet

Bitki Bakımı - Yuka (Avize Çiçeği)

Bitki Bakımı - Yuka (Avize Çiçeği):

 

 

 

Yuka çiçeği ev ve ofis gibi yaşam alanlarını renklendirir, ferahlık katar. Ayrıca kışın soğuklara karşı çok dayanıklı olması sebebiyle ülkemizde park ve bahçe gibi alanların peyzaj düzenlemelerinde de çokça tercih edilen bir bitkidir. Bazı türleri -35 dereceye kadar soğuklara dayanıklıdır. Tuzlu toprakla da çok uyumlu olduğu için deniz suyunun etkisiyle tuzlu olan sahil topraklarında da çok rahatlıkla yetiştirilebilir. Türkiye'nin yanısıra İspanya, İtalya, Fransa ve Yunanistan gibi akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde kendiliğinden yetişir. Yuka aynı zamanda çok gösterişli çiçek açan bir bitki türüdür. Bazı türlerinde çiçek sapının birkaç metreye kadar yükseldiği bilinir. 

 

         

 

 

Nasıl Sulamalı?:

Açık arazilerde sıcak, kurak ve çorak alanlarda kendiliğinden yetişen Yuka çiçeği doğası gereği fazla suya ihtiyaç duymaz. Eğer dış mekan bitkisi olarak tercih edecekseniz, yukayı dikin ve unutun. Neredeyse hiç bakım istemeyen bu bitkiyi ilk yıl yaz aylarında belirli aralıklarla sulamanız yeterli olacaktır. İç mekan bitkisi olarak tercih edecekseniz, fazla sulamamaya dikkat edin. Toprağın yarıdan fazlası kuruduktan sonra ve iki gün açıkta bıraktığınız dinlenmiş, kloru uçmuş su ile sulamanız gerekmektedir. 

 

Işık ve Isı Nasıl Olmalı?:

Yuka bitkisinin tüm türleri şiddetli güneş ışığı ister. Yaprakları çok sert ve kalın ise güneşe alışık demektir. Eğer çok uzun süre güneşten mahrum kalmışsa yaprakları daha açık yeşil ve zayıf olur. İç mekanda bakacağınız Yuka bitkisinin yapraklarının daha zarif görünümlü olması için direk şiddetli güneş ışığından korunması gerekmektedir. Yuka Gloriosa türü -25 dereceye, Yuka Filementosa türü ise -35 dereceye kadar dayanıklıdır.

 

Saksı ve Toprak Değişimi Nasıl Olmalı?:

Yuka bitkisi havadar toprakları sever. Yılda bir defa Nisan ayında yapacağınız saksı ve toprak değişimlerinde toprağa mutlaka ponza taşı karıştırılmalıdır. 

 

Budama Nasıl Yapılmalı?:

Yuka bitkisi kolayca yan dallar oluşturabiliyor. Budama için en doğru zaman ilkbahar ortası - yaz başıdır. Budama yaptığınız kesik yerlerin hava akımıyla, rüzgarla kurumasını bekleyin ya da özel ilaçlarından kullanabilirsiniz. Silikon, mum, macun gibi şeyler kullanmak bitkinizin çürümesine sebep olabilir.

En sevilen ve enb çok tercih edilen Yuka Çiçeği Modellerimize buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


arama