çiçek ara sepet

Balkon Bahçeciliği - Eylül Ayında Dikilebilecek 5 Bitki

 

Balkon Bahçeciliği - Eylül Ayında Dikilebilecek 5 Bitki:

Yaz mevsiminin sonuna geldiğimiz şu günlerde, balkonumuza/bahçemize bakarak renkli zamanlarının sona erdiğini, sezonun bittiğini düşünebiliriz. Ancak mevsim koşullarına uygun hazırlıkla mini bahçemizi, balkon bahçeciliğini 12 ay boyunca sürdürmemiz mümkün. Eylül ayında balkonumuz/bahçemiz bizden biraz daha fazla ilgi bekliyor olacak. Eğer hazırsanız mini bahçemizi sonbahar ve kışa hazırlıyoruz!

 

 

Mevcut Mini Bahçemizde Yapılması Gerekenler:

  • Yaz boyunca bol sulama sonucunda ortaya çıkan yabani otları temizleyin.
  • Mevcut bitkilerin ya da çiçeklerin solmuş kısımlarını temizleyin. Bazı çiçekler bu dönemde tekrar açarlar, gül gibi.
  • Eğer varsa çok yıllık odunsu bitkilerinizin kurumuş dallarını budama makasıyla budayın.

Bahçemiz artık hazır. Peki hem kokusuyla hem de tadıyla bizi mutlu edecek, Eylül ayında dikebileceğimiz bu 5 bitki hangisi, hep birlikte inceleyelim.

 

    1.  Maydanoz:

Farklı koşullarda da yetişebilen oldukça uyumlu bir bitki olan maydanozu ekerken dikkat etmemiz gereken en önemli şey toprağı çok sıkıştırmamak ve tohumları çok dibe ekmemek. Tohumları ektikten sonra saksıları özellikle sabah güneşi alan bir yerde konumlandırmak ve toprağı nemli kalacak şekilde sulamak yeterli. İşte bu kadar basit!

 

    2.  Biberiye:

İğneye benzeyen ince yaprakları ve çiçeklenme döneminde açan küçük mor çiçekleriyle diğer bitkilerden kolayca ayırabildiğimiz biberiye, hem mis gibi kokusuyla hemde yoğun tadıyla gerek kozmetik sektöründe gerekse mutfağımızda vazgeçilmez olmuştur. Tohumların, çiçekçilerden ya da yapı marketlerin bitki reyonlarından alacağınız kumlu ve torf bakımızdan zengin toprağa ekilmesi gerekmektedir. Çok soğuk havalar dışında balkonunuzda rahatlıkla bakabileceğiniz gibi, ev ortamına da kolayca adapte olabilmektedir. Güneşi çok seven biberiyenin saksısını balkonunuzun en çok ve en uzun süre güneş alan yerine konumlandırabilirsiniz. Toprağı nemli kalacak şekilde de sulamanız yeterli.

 

  

 

 

     3.  Kekik:

Mis gibi kokusuyla mutfakların vazgeçilmezi olan kekik hem taze hem de kurutulmuş olarak tüketilebilir. Tohumları çok küçük olduğundan ilk defa yetiştirecekler için biraz zor olabilir ancak fide alarakta yetiştirebilirsiniz. Tohum olarak ekilecekse, toprağın çok dibine ekmemeye, fide olarak ekilecekse de fideler arasında mutlaka mesafe bırakılmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Fazla derin olmayan yayvan ve altı delik saksılar, gübreli ve kumlu karışımlı toprak tercih edilmelidir. Güneşi çok seven kekiğin saksısını balkonunuzun en çok ve en uzun süre güneş alan yerine konumlandırabilirsiniz. Toprağı nemli kalacak şekilde de sulamanız yeterli. 

 

   

 

     4.  Roka:

Fazla güneş almayan yerler ve serin bir hava seven roka için gübreli ve torflu bir toprak tercih etmeniz gerekmektedir.Tohumların aralıklı olarak ve toprağın çok derinine inmeden ekilmesi gerekmektedir. Tohumları toprağa ektikten ve nemli kalacak şekilde suladıktan 15-20 gün sonra filizlenmeyi görebilirsiniz :)

 

 

    5. Turp:

Tam bir vitamin deposu olan turp çok yüksek çimlenme hızına sahiptir. Güneşli ve kısmen gölge yerleri seven turp için tohumların aralıklı ve yüzeye olabildiğince yakın bir şekilde ekilmesi, toprağın nemli kalacak şekilde sulanması yeterlidir. Yaklaşık 2 hafta içerisinde turplarınız çimlenmeye başlayacak. Ne kadar hızlı büyüdüğüne şaşıracaksınız!

 

   

 

 

 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


arama