çiçek ara sepet

Yılbaşı Çiçeği Kokina Bakımı – Nasıl Çoğaltılır?

 

Yılbaşının rengi kırmızı meyveleri ile evlerinizde görsel şölen yaratacak kokina çiçeği ne çok sıcağı ne de çok soğuğu sever. Bu nedenle oda sıcaklığında mükemmel kırmızılıktaki rengini uzun süre koruyabilir. Yılbaşı çiçeği olarak da bilinen kokinanın bakımı hakkında en çok dikkat edilmesi gereken nokta suya çok fazla ihtiyaç duymamasıdır. Haftada 1 ila 2 kere aşırıya kaçmamak şartı ile sulanabilir. Çoğaltımı konusunda ise eğer iyi bir bakım gösterilirse bütün yıl içerisinde olgunluğa erişebilir, meyvelerindeki çekirdekler ile yeni kokina çiçek üretimi için kullanılabilir.

 

Yılbaşı Çiçeğinin Adı Nedir?

Yılbaşı çiçeğinin adı iki şekilde karşımıza çıkar. Diğer bir adı silcandır. Meyveleri ise halk arasında tavşanmemesi olarak bilinmektedir. İki farklı bitkinin toplanıp derlenmesiyle oluşur. Ancak iki bitkiyi bir araya getirmek oldukça zahmetli olduğu için kokina oldukça değerli bir çiçektir. 

Yılbaşı Çiçeği Kokina Anlamı Nedir?

Yılbaşı çiçeği kokina anlamı için Yunancaya bakmak gerekir. Çünkü adını Yunanca “Kırmızı” kelimesinden almıştır. Mükemmel kırmızılıktaki meyvelerinden almaktadır. Şans, bolluk, bereket ve mutluluk getireceği inanılan kokina çiçeği bir rivayete göre bütün yıl çürümez, solmaz veya yapraklarını dökmezse sahibini bereketli bir yıl bekler. Bu nedenle yeni yılda en çok tercih edilen çiçektir.

 

Yılbaşı Çiçeği (Kokina Çiçeği) Bakımı Nasıl Yapılır?

Kokina çiçeği çok sıcak ve çok soğuk ortamlarda büyüyemez. Bu nedenle bulunması gereken yer oda sıcaklığında olmalıdır. Kokina çiçeği ayrıca çok su tercih etmeyen bir çiçek türüdür. Haftada 1-2 kere sulanması yeterlidir. Aksi takdirde çiçek solabilir, çürüyebilir. 

Yılbaşı çiçeği bakımı konusunda dikkat edilecek bir diğer nokta da güneş ışığına sadece şubata kadar maruz kalmaması gerektiğidir. Bol çiçek isteniyorsa daha serin bir ortamda bulunmalıdır. Eğer daha sağlıklı bir büyültme isteniyorsa vitamin ve organik gübreleme ile destek sağlanabilir.

 

Yılbaşı Çiçeği (Kokina) Nasıl Çoğaltılır?

“Yılbaşı çiçeği nasıl çoğaltılır?” sorusunun cevabı için çoğaltmaktan önce öldürmemeyi başarmak gerekir. Bir yılın sonunda kırmızı meyvelerini verir ve yaprakları saksıya ya da bahçeye dikilebilir. Çok yıllık bir bitki olduğu için ekilebileceği ortam sınırı yoktur. 

  • Tohum yöntemi ile çoğaltma.
  • Çelikleme yöntemi ile çoğaltma. 
  • Boğumlu yaprakların direkt olarak toprağa dikilerek köklenmeye bırakma.

Bu üç yöntem de yılbaşı çiçeğinin çoğaltımı için birbirinden kolay yöntemlerdir. Sadece ortam sıcaklığı, yaz mevsiminde güneş almaması ve haftalık az miktarda su ihtiyacının karşılanması tavşanmemesi vermesi için yeterlidir.

Yılbaşı Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?

Yılbaşı çiçeği çeşitleri, renkleri, boyları ve meyvelerinin tatlarına göre farklılık gösterebilir. Genellikle renkleri ile dikkat çeken yılbaşı çiçeği, bahçeniz ya da eviniz için mükemmel bir görsel araçtır. Her zevke hitap edecek yılbaşı çiçekleri için Ribbon Flowers Yılbaşı Çiçekleri seçeneklerimizi inceleyebilirsiniz.

Yılbaşı Çiçeği Renkleri Nelerdir?

Yılbaşı çiçeği renkleri konusunda skala oldukça geniştir. Renklerin kendilerine özgü anlamları vardır. Bu nedenle yılbaşı çiçeği seçiminde kendinizi ifade edebileceğiniz çiçeği seçebilirsiniz. Hemen her renkte yılbaşı çiçeği bulunabilir. 

  • Mor
  • Pembe
  • Sarı
  • Lila
  • Beyaz
  • Turuncu

Ayrıca bütün bu renklerin, tonlarını da barındırabilir. Ayrıca bu renklere bağlı olarak kırmızı meyveleri, yeşil yaprakları ile adeta görsel bir şölen yaratmaktadır.

Kırmızı Yılbaşı Çiçeği

Yeni yılın en popüler rengi olan kırmızı yılbaşı çiçeği, kokina çeşitleri arasında en popüleridir. En çok tercih edilen bu renk yılbaşı çiçeği, yılbaşı zamanında evinize uyum sağlayacağı şüphesizdir.

Beyaz Yılbaşı Çiçeği

Yılbaşı denilince akla gelen diğer bir renk de beyazdır. Beyaz yılbaşı çiçeği, yeşilin üzerindeki kar tanesi gibi görülen çiçekleri ile kışı size en çok hissettirecek tercihtir.

Sarı Yılbaşı Çiçeği

Sarı renk, neşeyi, pozitif enerjiyi ve sağlıklı bir mental sağlığı simgeler. Sarı yılbaşı çiçeği ise bu boyutta pozitif bir yıl dileme anlamı taşımaktadır.

Yılbaşı Çiçeği (Kokina) Ne Zaman Açar?

Kokina çiçeği yılda birkaç kez açabileceği gibi genellikle kış mevsiminde, Aralık ayında açar. Yılbaşından önce açması da yılbaşı çiçeği olarak anılmasında büyük bir pay taşımaktadır. 

Yılbaşı Çiçeği (Kokina) Açmıyorsa Ne Yapılmalı?

Yılbaşı çiçeği açmıyorsa, açması için belli başlı noktalar vardır. Senede bir kere açan bu çiçeğin toprağı suyu tutmalı ve havadar olması gerekir. Özellikle doğal ve humuslu bir toprak tercih eder. Eğer çiçek açmama problemi fark ettiyseniz toprağı bu şekilde değişebilirsiniz. Ayrıca kokina çiçeği kokina tomurcuk halindeyse kesinlikle yerinden oynatılmamalıdır. 

Yılbaşı Çiçeği Yaprağı Neden Buruşur?

Hemen her çiçek gibi yılbaşı çiçeği de su ile beslenmektedir. Aşırı su verimi ya da susuz bırakma durumu, yılbaşı çiçeğinin yapraklarının buruşarak dökülmesine neden olur. Buna bağlı olarak diğer sebepler arasında, aşırı derecede güneş ışığına maruz kalmak, karanlıkta bırakılmak da vardır.

Kaktüse Yılbaşı Çiçeği Aşılama Yapılabilir mi?

Kaktüse yılbaşı çiçeği aşılama yapılabilir ve bu oldukça yaygındır. Bu da bitkilerin en iyi özelliklerinin bir araya gelmesi ile nesilden nesile aktarılması konusunda en iyi yöntemdir.

Yılbaşı Çiçeği (Kokina) Nasıl Dikilir?

“Yılbaşı çiçeği nasıl dikilir?” sorusunun cevabı oldukça kolaydır. Sadece birkaç adımda bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz:

  • Yapmanız gereken ilk iş ekiminden önce tohumu ılık suda bir süre bekleterek ekildikten sonra çimlenme hızını arttırarak yumuşamasını sağlamaktır.
  • Dikim yeri hazırlanır.
  • Tohum koyulur ve 2 cm kalınlıkta toprak ile üzeri kapatılır.
  • Oluşan fideler sağlıklı büyümesi için gübrelenmelidir. 

Kısa bir sonra çimlenmeleri göreceğiniz kokina bitkisinin ekimi bu şekilde kolaydır. Sağlıklı ve verimli bir büyüme tercih ederseniz vitamin desteği de sağlayabilirsiniz.

Yılbaşı Çiçeği (Kokina) Zehirli Mi?

Elbette kokina çiçeği isteyenler için en büyük kaygı “Yılbaşı çiçeği zehirli mi?” sorusudur. Aralık ayında çiçek açtıktan hemen sonra kırmızı meyveler veren kokina çiçeğinin meyveleri zehirli olabilir. Bu nedenle tüketilmeden önce dikkat edilmelidir. 

Yılbaşı Çiçeği Kokina Ne Zaman Alınmalı?

Bir inanışa göre yılbaşından önce kokina çiçeği alınırsa ve yılbaşında rengi değişirse, yeni yılın daha şanslı ve bereketli geçecektir. Aslında kokina çiçeği istediğiniz zaman alabileceğiniz bir çiçek türüdür. Çünkü uygun bir bakımda çiçekleri bozulma yaşamaz. 

 

Yılbaşı Çiçeği Kokina Ne Kadar Dayanır?

Kokina çiçeği kış soğuğuna dayanıklı, -20 derece civarına kadar dayanabilmektedir. Fakat sıcak konusunda o kadar dayanıklı değildir. En uygun sıcaklık, oda sıcaklığıdır. 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


arama