çiçek ara sepet

Çiçeklerden Gelen Güzellik

Yaşamımızın her alanında doğaya, doğal olana dönüşün izlerini görüyoruz, buna güzellik rutinlerimiz de dahil. Günümüzde makyaj ürünlerinden, yüz temizleme ve bakım ürünlerine kadar herşey sanayinin bir  ürünü. İçindekiler kısmında bilmediğimiz, adını bile telaffuz etmekte zorlandığımız kimyasal birçok içerik var.

Peki geçmişte, sanayiden önce kadınlar ne yapıyordu? Osmanlı döneminde kadınlar için güzellik hamamda başlıyordu. Yıkanma sularında çiçeklerin gücünden ve güzel kokularından, hamam sonrası kullandıkları özel yağ ve kremlerde ise gül, menekşe ve karanfilden faydalandıkları biliniyor. 

Hazırlanın, rahatlıkla bulabileceğimiz çiçeklerden oluşan tariflerimizle doğaya dönüyoruz!

 

 

Papatya

Uyku problemleri ve sinir sistemi için rahatlatıcı, mide rahatsızlıkları ve sindirim sistemi problemleri için destekleyici, gözlerdeki yorgunluk ve şişme belirtilerini giderici, zayıflamaya yardımcı olmak gibi birçok faydası vardır. Bunun yanısıra cilt rengini beyazlatma konusunda da kozmetik sektörünün vazgeçilmezidir. Evde kolaylıkla hazırlayabileceğimiz tariflerle papatyayı güzellik rutinimize nasıl ekleyebiliriz, hep birlikte inceleyelim.

 

  

 

Evde Kolay Papatya Suyu Tarifi

Aktarlardan alacağınız kurutulmuş papatyaları ya da doğadan topladığınız taze papatyaları kurutarak (sap kısımlarını temizleyerek, yıkadıktan sonra tomurcuk kısımlarını kullanabilirsiniz) su dolu bir cezveye ya da tencereye koyun ve kaynatın. Kaynadıktan sonra bir süre tomurcukları demlemeye bırakın. Tüm bu süreçte tencerenin kapağının kapalı olması suyun buharlaşmaması için çok önemlidir. Demlendikten ve su yeteri kadar ılıdıktan sonra bir süzgeç yardımıyla süzüp, cam kavanoz ya da şişelere koyabilirsiniz. Papatya suyunuz hazır!

Papatya Suyunun Faydaları

Saç köklerini güçlendirerek, dökülmeleri önler ve saçın daha dolgun görünmesini sağlar.

Tonik olarak cildinize uyguladığınız zaman cildi besleme ve onarma aynı zamanda düzenli kullanımda cilt rengini açma özelliği vardır.

 

  

 

Papatyalı Yüz Maskesi

  • Siyah Noktalar İçin;

1 yemek kaşığı kurutulmuş papatya,

1 yemek kaşığı gül suyu, (Evde Kolay Gül Suyu Tarifi )

1 yemek kaşığı nemlendirici krem,

3 çay bardağı su

 

Papatyayı cezvede kaynatıp, demlemeye bırakın ve ılıdıktan sonra süzgeç yardımıyla süzün. İyice soğuduktan sonra kremi ilave edip karıştırın ve cildinize uygulayın. Yaklaşık 20 dakika bekledikten sonra soğuk su ile durulayın ve hazırlamış olduğunuz gül suyu ile cildinizi silin. 10 günde bir uygulayacağınız bu maske cildinizi tüm kirlerden arındıracak,  soğuk su ile durulamanız ve gül suyunu tonik olarak kullanmanız ise maske ile açılan gözeneklerinizi sıkılaştıracak, siyah nokta oluşumunu engellemede yardımcı olacaktır.

 

  • Cildi Beyazlatmak İçin;

2 yemek kaşığı papatya,

1 yemek kaşığı gül suyu (isteğe bağlı)

1 yemek kaşığı bal,

2 çay bardağı su

 

Kaynayan suyun içine papatyaları koyun, 8-10 dakika kaynattıktan sonra, süzgeç yardımıyla süzün ve soğumaya bırakın. Gül suyu ve balı ilave edip iyice karıştırın ve yüzünüze, boyun bölgenize uygulayın. 20-25 dakika bekledikten sonra cildinizi ılık su ile durulayın. Düzenli kullanımda ciltteki ton farklılıklarını giderir ve cilt tonunuzun açılmasını sağlar.

 

Gül

Çiçekler içerisinde belki de en çok sevilen gül, sadece romantizmin bir sembolü değil aynı zamanda güzellik rutinlerinin de vazgeçilmezi. Cildimiz için doğal tonik olarak kullanabileceğimiz gül suyunu evde kolaylıkla hazırlayabiliriz. Üstelik mucizevi gül suyunun ciltteki kızarıklıkları giderme, akne ve sivilce oluşumunu engelleme,egzama ve buna bağlı kuruluk ve kaşıntı hissini azaltma, göz altı kararmalarını giderme gibi birçok faydası var.

 

Evde Kolay Gül Suyu Tarifi

6 bardak taze gül yaprağı ile 4 bardak suyu bir tencereye koyun ve yapraklar rengini kaybedene kadar (yaklaşık 15-20 dakika boyunca) kaynatın. Bu süreçte tencerenin kapağının kapalı olması suyun buharlaşmaması ve gülün yağı ile tüm faydalı özelliklerinin uçup gitmemesi için çok önemlidir. Yeteri kadar kaynayan suyu ılıdıktan sonra süzerek ağzı kapalı cam şişelere koyup, buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Tamamen doğal olan gül suyumuz piyasada satılanlara göre çok daha çabuk bozulacağı için kullanım miktarınıza göre küçük cam şişelerde tutmak ömrünü uzatacaktır.

 

   

 

Gül Suyu İle Cilt Maskesi Tarifi

  • Kuru Ciltler İçin;

2 yemek kaşığı gül suyu ile toz haline getirdiğiniz 4 adet bademi karıştırıp, cildinize uygulayın. 15-20 dakika bekledikten sonra ılık su ile iyice durulayın.

 

  • Hassas Ciltler İçin;

3 yemek kaşığı gül suyu,

4 yemek kaşığı süt,

2 yemek kaşığı yulaf ezmesi tozu, (yulaf ezmesini rondodan geçirerek toz haline getirebilirsiniz)

Yarım çay kaşığı bal,

Tüm malzemeleri bir kap içerisinde karıştırıp cildinize uygulayın. Tamamen kuruyana kadar bekledikten sonra ılık su ile iyice durulayın.

Lavanta

Uyku problemleri ve sinir sistemi için rahatlatıcı, sindirim sistemi için destekleyici, yaralar ve ağrılar için iyileştirici gibi birçok faydası vardır. Bunun yanısıra mis gibi kokusuyla lavanta kozmetik ve parfüm sektörünün vazgeçilmezidir. Evde kolaylıkla hazırlayabileceğimiz tariflerle lavantayı güzellik rutinimize nasıl ekleyebiliriz, hep birlikte inceleyelim.

 

   

 

Evde Kolay Lavanta Suyu Tarifi

Aktarlardan alacağınız lavanta tomurcuklarının ya da çiçekçilerden alacağınız taze lavantaları (sap kısımlarını temizleyerek tomurcuk kısımlarını kullanabilirsiniz) su dolu bir tencereye koyun ve kaynatın. Kaynadıktan sonra bir süre tomurcukları demlemeye bırakın. Tüm bu süreçte tencerenin kapağının kapalı olması suyun buharlaşmaması ve lavantanın yağı ile tüm faydalı özelliklerinin uçup gitmemesi için çok önemlidir. Demlendikten ve su yeteri kadar ılıdıktan sonra bir süzgeç yardımıyla süzüp, cam kavanoz ya da şişelere koyabilirsiniz. Lavanta suyunuz hazır!

Lavantalı Yüz Temizleme Toniği

Hazırladığınız lavanta sularını buz kalıplarına döküp dondurabilir ve her gece yatmadan önce bir kalıp lavantalı buzla yüzünüze kompress yapabilirsiniz. Bu cildin arınmasını, canlanmasını ve sıkılaşmasını sağlar.

 

 

Lavantalı Yüz Temizleme Sütü

2 yemek kaşığı lavanta ile yarım çay bardağı yağlı sütü kısık ateşte benmari usülü ısıtıp, yaklaşık 2 saat kadar demlemeye bırakın. Karışımı süzdükten sonra küçük bir cam şişeye koyup buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Tamamen doğal olan bu karışımı 1 hafta boyunca kullanabilirsiniz.

Lavantalı Yüz Maskesi

Bir tutam kuru lavanta çiçeği ya da birkaç damla lavanta yağı,

2 yemek kaşığı yoğurt,

1 çay kaşığı bal

Tüm malzemeleri bir kap içerisinde karıştırın ve yüz, boyun ve göğüs bölgenize uygulayın. 10-15 dakika bekledikten sonra ılık suyla durulayın.

  • Kuru Ciltler İçin;

1 yemek kaşığı lavanta yağı ile 1 yemek kaşığı zeytinyağını bir kap içerisinde karıştırın. Pamuk yardımıyla ya da elinizle sürüp yarım saat kadar bekleyin ve ılık su ile cildinizi durulayın. Daha iyi etki etmesi için bir maskenin bir kısmı cildinizde kalabilir. Düzenli kullanımda cildinizin nem dengesinin sağlandığını görebilirsiniz. Haftada 3-4 kez uygulayabilirsiniz.

  • Kırışıklıklar İçin;

1 su bardağı lavanta çiçeği,

1 su bardağı portakal suyu,

Yarım su bardağı mısır unu,

1 yumurta sarısı,

2 dilim salatalık,

1 tatlı kaşığı bal

 

Lavanta ve portakal suyunu bir kap içerisinde karıştırın ve kısık ateşte ılıyıncaya kadar benmari usulü ısıtın. Kabukları soyulmuş olan salatalıkları ezerek karışımın içine ilave edin. Mısır unu, yumurta sarısı ve balı ekleyerek macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Hazırlamış olduğunuz bu karışımı yaklaşık 3 saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakın. 3 saatin sonunda maskeniz hazır! Cildinize sürdükten sonra yarım saat bekleyip, peeling yapar gibi temizleyebilirsiniz. Son olarak cildinizi soğuk suyla yıkayın. Bu maskeyi haftada 2 kez uygulayabilirsiniz.

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


arama